Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

FAQ

Sponsor banner : De Bruin - Hoveniers en tuincentrum

Frequently Asked Questions
Veel gestelde vragen

Geen goede vraag gevonden, probeer dan onze zoekmachine

Mijn roodwang heeft eieren gelegt, wat nu?
Ik wil mijn schildpaddenbak filteren, hoe doe ik dat?
Ik wil een schildpad aanschaffen!
Hoe groot moet het verblijf van mijn schildpad zijn?
Hoe richt ik mijn schildpaddenverblijf in?
Mijn schildpad heeft lange nagels?
Loslaten van het schild van mijn roodwang?
Roodwang in de vijver!
Moet ik bij mijn schildpad bang zijn voor salmonella bacterien?
Mijn landschildpad verliest zijn beenplaten?
Mag mijn roodwang in winterrust?

Mijn roodwang heeft eieren gelegt, wat nu?

Als een roodwang eieren heeft gelegd, mogen deze binnen 24 uur na bevruchting nog opgetild en verplaatst worden, daarna is de celdeling in zo een ver stadium dat het embryo boven op de dooier ligt. Wordt het ei dan bewogen dan kan de embryo onder de dooier terecht komen en stikken. Als de eieren in het water zijn gelegd dan zijn de eieren niet meer levensvatbaar, daar de eischaal poreus is en er dus water binnen het ei komt. De grote van het legsel bestaat uit 5 tot 25 stuks, maar zal meestal rond de tien stuks ophouden. Afhankelijk van de herkomst van de dieren, temperatuur en nog veel factoren komen de eieren tussen 1½ à 4½ maand uit het ei. Toch zal het aantal werkelijke dagen meestal lliggen tussen de 60 en 80 dagen. De ideale temperatuur ligt tussen 28 en 31 graden celsius. Om de eieren onder de juiste temperatuur en vochtigheid tot een goede ontwikkeling te laten komen is een zeer goede proffesionele broedmachine onontbeerlijk. er rest ons nog een ding duidelijk te melden en dat is dat wij er absoluut geen voorstander zijn van het broeden met roodwangen. Het kan zelfs zo zijn dat een vrouwtjes roowang welke apart zit en jaren geen mannetje heeft gezien toch eieren legt, deze kunnen dan onbevrucht zijn, heeft het vrouwtje namelijk binnen vijf jaar voor het leggen van de eieren bij een mannetje gezeten is de kans zeer groot dat de eieren toch bevrucht zijn. Onderandere hierdoor zijn wij bang om nog meer dan de duizenden reeds aangeboden dieren te krijgen voor opvang terwijl er dus al een enorm probleem is.


Ik wil mijn schildpaddenbak filteren, hoe doe ik dat?

Allereerst wat over het gebruik van (Norit) kool. Norit kool is een semi natuurprodukt met een enorme hoge poreusheid, waardoor daarin de zogenaamde nitrificerende bacterien zich massaal kunnen nestelen. Deze (aerobe)bacterien hebben heel veel zuurstof nodig en bewegend water. Deze bacterien zijn in staat enorme hoeveelheden afval af te breken. Norit kool dood dan ook helemaal niets, maar werkt puur als nest materiaal voor de nitrificerende bacterien, daarbij heeft het de capaciteit om heel veel geuren en kleuren te absorberen. Een nadeel van Norit kool is dat het hierdoor nogal snel verzadigd is. De bacterien blijven wel hun werk doen, maar geuren en kleuren absorberen zal snel minder worden, meestal al bij gemiddeld gebruik in een maand tijd. Dan is er nog aktieve kool welke speciaal is behandeld de levensduur hiervan is aanzienlijk langer, meestal tot zo'n drie maanden. Dit produkt is ideaal voor het gebruik in aquaria of in grote hoeveelheden voor vijvers. Norit word gebruik bij de zogenaamde biologische filtering, zoals de werking daarvan beknopt hierboven is beschreven. Voor schildpadden zijn we helaas genoodzaakt over te gaan op mechanische zuivering, de enorme hoeveelheden ureum en faces welke worden uitgestoten door de schildpadden stellen een biologisch filter niet in staat goed zijn werk te doen, tenzij het biologisch filter globaal minimaal dezelfde inhoud heeft als het bassin waarin de schildpadden zich bevinden. Door middel van gebruik te maken van mechanische filtering is het mogelijk alle in het water aanwezige vuildeeltjes weg te vangen, deze manier van zuivering is bijzonder effectief, vooral indien gebruikt met een UV-filter om eventuele schadelijke bacterien te doden. Ook de goede bacterien worden dan weliswaar gedood, maar deze hebben praktisch geen effect op het zuiveringsproces, daar het water ook nog eens met een hogere snelheid, de verschillende gebruikt sedimenten passeert. De gemiddelde filtergrote van een mechanisch filter is aanzienlijk kleiner dan die van een goed biologisch filter, en kan met een inhoud van enige tientallen %-en in verhouding tot het bassin reeds bijzonder effectief zijn. Wilt u wel een biologisch filter gebruiken zorg dan dat de afmeting, de lengte x breedte x diepte, tenminste even groot is als het oppervlak en de diepte van het water gedeelte in het schildpadden verblijf. Zorg ook dat er een indeling in het filter is die uit vier ruimten bestaat. Het water kan het beste via een gat in de bodemplaat, voorzien van een kraan, het filter in lopen. Zorg dat dit vanuit het water gedeelte gebeurt via een overloop. (Zie ingesloten attachment met een tekening van een schematisch overzicht van een biologisch filter).

Indeling per compartiment: het eerst compartiment is het deel waar het water het filter in komt,, doe hier een makkelijk, goedkoop en snel vervangbaar materiaal in zoals grove filterwatten. Het tweede compartiment kan het beste worden gevuld met een poreus gesteente als een vijversubstraat (tuincentra). Het derde compartiment kan het beste gebruikt worden voor koraalzand, dit houdt de pH (zuurgraad) wat hoger, daar de pH in het water bij schildpadden snel kan zakken door de enorme hoeveelheden ureum. Het laatste compartiment altijd leeg laten voor een snelle ongehinderde doorstroming van de pomp die hierin moet worden aangebracht.

Indien een van de compartimenten verstopt raakt kan het via de ruimte boven de scheidingswandjes makkelijk doorstromen en zo kan de bak nooit overlopen. Door de werking van bacterien zal na enige dagen het water weer gewoon door het verstopte compartiment lopen.

Zorg dat er een goede niveau verhouding bestaat tussen het aquarium en het filter. Met andere woorden zorg dat het water alleen via de overloop in het filter kan lopen door de aanvoer van water, via de pomp, naar het aquarium. Zo kan nooit het aquarium zonder water komen en ook kan nooit het filter overlopen. Zorg ook dat het water het aquarium in komt net boven het water oppervlak, daar het water anders teruggeheveld wordt en het filter alsnog overloopt.

Plaats een verwarming in het eerste compartiment van het filter, daar hier altijd water in staat, en dus nooit in het laatste compartiment.


Ik wil een schildpad aanschaffen!

Stichting Schildpad is een non-profit organisatie welke zich bezig houdt met adviseren van partikulieren en organisaties over het houden en verzorgen van schildpadden. Daarbij is Stichting Schildpad bezig met de realisatie van het grootste en modernste overdekte opvangcentrum voor schildpadden ter wereld. Omwille van het bovenstaande, onze statuten, huisregels en gemaakte afspraken met collega organisaties en de overheid, willen en mogen wij geen gegevens aan partikulieren verstrekken over en van handelaren in inheemse en uitheemse diersoorten.


Hoe groot moet het verblijf van mijn schildpad zijn?

U kunt als maatstaf het volgende gebruiken om te bepalen of uw schildpad een grotere bak moet hebben: De bak moet minimaal vier keer de lengte zijn van de grootste schildpad, de breedte moet minimaal drie keer de breedte zijn van het schild. De waterhoogte moet net zo hoog zijn als de gemiddelde lengte van de schildpadden.


Hoe richt ik mijn schildpaddenverblijf in?

Om een makkelijk schoon te houden aquarium te houden, belangrijk voor de hygiene, is het verstandig om niets op de bodem te leggen. Wel kunt u eventueel kiezen voor kunstgras, dit geeft een natuurlijk effect en is eenvoudig te reinigen. ook zien de schildpadden dan niet steeds een schildpad onderste boven onder zich zwemmen. Zorg dat de verwarming zo is weggewerkt dat de schildpadden deze niet kunnen aanraken of plat kunnen drukken. Wij adviseren dan ook de verwarming te doen in een pvc buis van 32mm doorsnee. De uitstromer van de pomp kunt u het beste aansluiten op de pvc pijp waardoor er een goede doorstroming langs het verwarmingselement is. De aanzuigkant zover mogelijk verwijderen van de uitstroomkant. Een eenvoudig stuk land zonder zand is ook hier weer het verstandigste. U kunt ook weer gebruik maken van bijvoorbeeld kunstgras en dit op een glazen plaatje verlijmen. Hierboven plaatst men een goede spiegelreflecslamp van bijvoorbeeld 25watt, brandduur dagelijks tenminste 6 uren. Zorg dat de schildpad de lamp niet kan aanraken en dat de temperatuur op het land niet boven de 40 graden celsius uitkomt. Als gewone verlichting kunt u het beste een TL-buis gebruiken welke minimaal zo'n 12 uur per dag brand, deze lamp zou zo'n 5% UVB licht moeten bevatten (speciaal voor reptielen). Verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Zorg altijd dat de bak is afgedekt met een deksel of glazen plaat, waterschildpadden hebben een hekel aan tocht.


Mijn schildpad heeft lange nagels?

De lange nagels bij roodwangschildpadden komen alleen voor bij de mannelijke dieren en behoren tot de primaire geslachtskenmerken.


Loslaten van het schild van mijn roodwang?

Het los laten van het schild bij roodwangschildpadden wordt veroorzaakt door de groei. Roodwangen zijn één van de weinige soorten schildpadden die hun beenplaten verliezen. Haal deze wel uit het water daar ze schade kunnen toebrengen aan een eventueel motorfilter.


Roodwang in de vijver!

Een roodwangschildpad kan heel goed overleven buitenshuis in ons klimaat, al worden ze gemiddeld een stuk minder oud als hun soortgenoten in gevangenschap binnenshuis. De vijver waar uw schildpad zich dan bevindt moet echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen om de slagingskans te verhogen. Zo moet de vijver met tenminste één deel op het zuiden staan, zodat de schildpadden ieder zonnestraaltje kunnen oppikken. Ook moet de vijver tenminste 80 cm diep zijn en over een modderige bodem beschikken, zodat de schildpadden in de winter zich daar kunnen terug trekken voor hun winterrust. Geef de schildpadden geen extra voer, daar dit het water alleen maar extra belast, zorg liever voor een hoogwaardig korrelvoer voor uw goudvissen of koikarpers, deze korrels worden ook graag door uw schildpadden gegeten. Dek voor de winter indien mogelijk een zonnig deel af met glas of doorzichtig folie, zodat de schildpadden, mochten ze in de winter naar boven komen, uit de wind en de kou kunnen zonnen. Roodwangen kunne pas in een vijver bij een minimale lengte van 15cm, en bij 100% zekerheid over de gezondheid. Plaats uw schildpad in de warme maanden juni of juli in de vijver daarvoor of daarna is niet aan te raden, erna geeft een probleem met te weinig aanloop tijd naar de winter, en ervoor zou het 's-nachts nog kunnen vriezen. Over het algemeen kunnen roodwangen goed worden samengehouden met goudvissen en koikarpers. Mochten de dieren zich vergrijpen aan de dieren dan zijn de vissen in 99 van de 100 gevallen ernstig ziek. wel zal een enkele schildpad wel eens een vinnetje te pakken krijgen, deze groeien meestal weer aan en verzorgen geen blijvende schade.


Moet ik bij mijn schildpad bang zijn voor salmonella bacterien?

Vooral schildpadden die vers vlees gevoerd krijgen zijn zeer gevoelig voor salmonella besmetting. Kippen vlees is een van de grote veroorzakers. Een methode is het vlees eerst bakken of koken, alleen is dit weer niet goed voor het dier. Tenslotte krijgen ze dit ook niet in de vrije natuur zo aangeleverd. indien u zich houdt aan de tips die wij geven bij de diverse soortbeschrijvingen is de kans klein op besmetting. Zorg bij het onderhouden van uw schildpad dat u na afloop altijd uw handen wast met een desinfecterende zeep. De salmonella bacterie wordt meestal overgebracht door besmet vlees of eieren. Of door bijvoorbeeld het water van uw schildpad bij slecht onderhoud. Via de lucht kan deze bacterie niet overgbebracht worden, dan hebben we het meestal over de legionella bacterie.


Mijn landschildpad verliest zijn beenplaten?

Het kan zij dat het gaat om een normale afstoting van de oude huid, net zoals bij ons (na een verbranding door de zon) kan dit gepaard gaan met jeuk, hij kan dus wat gaan schuren. Als er onder de losgelaten huid echter blaasjes of bloed zichtbaar is is het direct noodzaak een dierenarts te raaplegen, wij raden u dan aan contact op te nemen met de diergeneeskundige faculteit afd. bijzondere dieren in Utrecht.


Mag mijn roodwang in winterrust?

Daar de Roodwangschildpadden van origiene (sub)tropische dieren zijn zullen de meeste niet in winterslaap gaan. Toch komen deze schildpadden voor door heel de verenigde staten. Vanuit al deze regios komen de dieren bij één op schildpadden farms, daar worden de dieren dus uit alle regios gekruist. Ook de dieren die wij hier al jaren paren en krijgen jongen van "gemengde" ouders. Als dus het ene exemplaar wel gewend is om in winterslaap te gaan, omdat ze uit een kouder gebied komt dan zijn of haar partner dan ontstaat er een probleem bij de nieuw geboren dieren. Houdt er rekening mee dat exemplaren kleiner dan tien centimeter nog niet in winterslaap kunnen en dat de duur van de totale winterrust niet langer duurt dan 4 maanden. Uw dier geeft zelf aan doormiddel van zeer rustig te worden dat het in winterrust gaat. De meeste roodwangen brengen als ze in winterrust gaan deze tijd door op de bodem van het bassin waarin ze worden gehouden. Als de dieren dus rustiger worden stopt u met eten geven. Als u de dieren een week geen voedsel heeft gegeven zet dan de thermostaat-verwarming (indien aanwezig) uit, en ververs het water. Blijf het water ook tijdens de winterrust af en toe verversen. Plaats de dieren bijvoorkeur apart in een bak, waarvan waterhoogte gelijk is aan minimaal de breedte en maximaal de lengte van het schild. Zet de dieren dan op een koele plaats die 100% vorstvrij is en bijvoorkeur een temperatuur heeft van 7 a 8 graden celsius, in ieder geval niet hoger. Controleer uw dieren regelmatig of ze nog reageren op prikkels, als een aanraking. In het voorjaar zorgt u dat de temperatuur langzaam stijgt en de dieren worden aktiever. Tijdens de winterrust is er een grote kans dat uw schildpad komt te overlijden, het dier is dan vaak conditioneel niet helemaal in orde geweest, maar het is een vorm van natuurlijk selectie.

© 2001 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de homepage