Stichting Schildpad
Schildpadden zijn gevoeliger dan u denkt!

Media en nieuws

Sponsor Banner : Digitaal

De bijtschildpad van de Donkse Laagten

Nieuws van Stichting Schildpad
Persberichten van Stichting Schildpad
Schildpadden in de media
Nieuwsbrief Juni 2001
Artikel op de AVRO website http://www.alledierentellenmee.nl

De Commercial "Help de schildpad het hoofd boven water te houden"

22 Juli 2005

Interview met Radio M

Vrijdag 22 juli tussen 11.00 en 12.00 uur heeft Bob, namens Stichting Schildpad, zijn opwachting gemaakt in het programma 'Antwoord gevraagd' op de zender Radio M van RTV Utrecht.
Beluister hier de uitzending van RadioM.

MP3 file : 6 MB

Bron : Radio M 22 Juli 2005

06 Juni 2003

Schildpadden in het wild

Beelden van schildpadden in de filmwijk te Almere en een interview met de dierenambulance te Flevoland.
Bekijk hier de uitzending van TV Flevoland.

Windows Media Player : 4416 KB

Bron : TV Flevoland 06 Juni 2003

29 Maart 2003

Interview met Radio 1

Luister hier naar het interview op Radio 1.

Windows Media Player : 1571 KB


Bron : Radio 1 Nieuwsradio 29 Maart 2003 (09:34-09:45)

07 September 2002

Vergeefs zoeken naar bijtschildpad

Duikers en politiemensen hebben gisteren in het natuurgebied de Donkse Laagten bii Bleskensgraaf de hele middag vergeefs jacht gemaakt op een bijtschildpad. Uit vrees voor het dier, dat mensen levensgevaarlijke verwondingen kan toedienen, heeft de gemeente een zwemverbod afgekondigd. De bijtschildpad werd onlangs op aanwijzing van wandelaars door boswachter Nico de Bruin van Staatsbosbeheer bij zijn kladden gegrepen. Na een fotosessie liet de boswachter het beest weer vrij.


Bijschrift
Foto : Roel Dijkstra

De in een duikerspak gestoken Bob Luyendijk van Stichting Schildpad zocht gisteren met een collega diverse moddersloten af. ,, lk weet zeker dat de bijtschildpad hier bivakkeert. Diverse sporen wijzen daarop en bovendien werd op een gegeven moment mijn prikstok werkelijk weggezwiept Dat doet zelfs een enorme snoek niet', zegt hij. In de bewuste sloot hebben Bob en zijn collega nu de met kip gevulde lokkooi geÔnstalleerd. Gezien ook alle onrust hier in de buurt, is het fijn hem boven water te halen. Ook voor het praktisch zeker als oud vuil weggeworpen dier. Er is voor hem al een plekje gereserveerd in een speciaal reservaat in Toscane',Zegt hij.

Bron : De Telegraaf 07 September 2002

06 september 2002

Bijtschildpad

Om twee uur startte de zoektocht naar de bijtgevaarlijke schildpad in het natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas. Om vier uur stopte ze er weer mee; zonder resultaat.

De bijtschildpad

De schildpad werd in juni op de foto gezet door een boswachter. Maar hij wist niet dat het hier ging om een gevaarlijke soort. Een deskundige die de foto in de krant zag staan liet weten dat dit een echte 'Bijtschildpad' is die alleen in Amerika voorkomt! Waarschijnlijk is het dier door iemand hier in Nederland losgelaten. Volgens kenners kan deze schildpad wild om zich heen bijten en met gemak een vinger afhappen...! Als de schildpad wordt gevonden gaat 'ie op het vliegtuig naar ItaliŽ. Daar is een groot beschermd gebied voor dit soort schildpadden.

Bron : Het Jeugdjournaal 06 September 2002

06 September 2002

Politie en Staatsbosbeheer op schildpadjacht

OUD-ALBLAS - De Stichting Schildpad, Staatsbosbeheer en de politie beginnen vrijdag om 14.00 uur een zoektocht naar de bijtgevaarlijke schildpad. Dat heeft de stichting bekendgemaakt.

In het natuurgebied de Donkse Laagten bij Oud-Alblas bivakkeert een bijtschildpad. Deze soort schildpadden, die oorspronkelijk in Noord-Amerika voorkomen, staan bekend als bijtgevaarlijk.

Voorzitter Luyendijk van Stichting Schildpad duikt vrijdagmiddag zelf het water in. ,,Het is zeer waarschijnlijk dat het dier zich nog steeds op dezelfde plek bevindt'', aldus Luyendijk.

Als de schildpad wordt gevangen, moet het beest drie weken in quarantaine in opvangcentrum Eemnes. Na deze periode gaat het naar ItaliŽ. In Toscane is een groot reservaat voor dit soort schildpadden.

Bron : Het Nederlands Dagblad 06 September 2002

04 September 2002

Levensgevaarlijke schildpad

In de buurt van Oud-Alblas is een levensgevaarlijke schildpad gesignaleerd. Staatsbosbeheer heeft de Stichting Schildpad ingeschakeld. Bob Luyendijk waarschuwt voor de gevaren.
Staatsbosbeheer heeft uw hulp ingeschakeld.
''Ze twijfelden nog of ze het goed gezien hadden. Maar het is echt een bijtschildpad.''
Ik vrees dat u me niet gerust gaat stellen.
''Nee, hij heet ook niet voor niets zo. Je kunt hem gerust in de categorie krokodil plaatsen, hij bijt nog harder. Het is een jager. Een heel relaxte, maar toch. Het dier ligt onder water op de grond met zijn bek open te wachten. Naast zijn tong zit een aanhangsel dat op een wormpje lijkt. Vissen komen daar op af en dan is het: hap. Maar je moet je voorstellen: straks loopt er een kind het water in en gaat op de kop van dat dier staan. Dan haalt hij direct uit.''

Hoe groot is dit exemplaar?
''Zo'n 42 centimeter lang en 32 centimer breed. En er zit een kop op van wel negen centimeter doorsnee. Zo'n beest bijt zonder enig probleem een handje of een voetje af.''
Tot vandaag hadden schildpadden zo'n goedaardig imago.
''Ja, maar dit is toevallig een soort die zich tot passief jager heeft ontwikkeld. Met de stichting Schildpad gaan we elke maand naar een bassin in ItaliŽ met alleen maar bijtschildpadden. Dat terrein betreed je alleen maar met schoenen met stalen neuzen of heel zware laarzen. Want gegarandeerd dat ze je bijten.''
Met dodelijke afloop?
''Nou ja, als-ie een slagader pakt, is het altijd kritiek. Maar hij is niet giftig, dat niet.''
Voor de 'thrillseekers' die nu nog naar natuurgebied De Donkse Laagten gaan: waar zit het gevaar?
''Onder water, maar daar is hij bijna niet te zien. Alleen als hij het ene water letterlijk heeft leeggevist, verplaatst hij zich over land naar het volgende water.''
U hebt er verstand van: wat is het crisisplan?
''Ik ga zo vergaderen en dan heb ik vanmiddag nog even contact met de minister. Daarna kunnen we de lokale autoriteiten inlichten. En op het moment dat het dier wordt gezien, vertrekken we onmiddellijk naar Oud-Alblas om het te vangen.''
Hoe is dat arme beest daar eigenlijk gekomen?
''Ik denk dat iemand het beest thuis had en dacht: hij wordt me te groot, ik laat hem los in de vrije natuur. Schandalig vind ik dat. Hij kan zich weliswaar niet voortplanten omdat de temperatuur te laag is, maar hij kan wel honderd jaar worden en 45 kilo zwaar. Stelt u zich voor!''
Waarom heeft de boswachter het beest laten lopen?
''Onbekendheid, denk ik. Er worden zo veel schildpadden losgelaten in de natuur. Die man is er later pas achtergekomen hoe gevaarlijk deze was.''

Ik vind het toch zielig. Kunt u ook nog iets aardigs vertellen over de bijtschildpad?
''O, genoeg! Dat dit dier al 150 miljoen jaar in vrijwel onaangetaste vorm op aarde leeft, betekent dat het zich in de evolutie ontzettend sterk heeft gehandhaafd. Het is echt een prehistorisch dier - heel bijzonder. En zielig? Ach, het is een solitair beest, hij voelt zich vast als een vis in het water.''

Bron : Het Parool 04 September 2002

26 Juni 2001

Schildpadden op reis
Eerste vlucht van Huizer opvang naar ItaliŽ.

Eemnes - De grootste in een eigen doos, iets kleinere exemplaren met zín tweeŽn en de allerkleinsten met zín vijven. De eerste 157 schildpadden van de schildpaddenopvang bij tuincentrum gebroeders de Bruin in Eemnes zijn vanmorgen naar ItaliŽ overgevlogen. In Nederland worden duizenden voornamelijk roodwangschildpadden in slechte omstandigheden gehouden. De Stichting Schildpad wil zo veel mogelijk schildpadden redden van hun miserabele bestaan. De vluchten naar ItaliŽ worden betaald met Airmiles van de Stichting Aap, die twee jaar geleden de luchtbrug opzette.

Sommige dieren hebben ruim zes weken in de tijdelijke schildpaddenopvang van Stichting Schildpad bij het tuincentrum gewoond. Een dag voor het vertrek lijken de schildpadden het nog prima naar hun zin te hebben bij het tuincentrum. Op de groene vlonders in de bassins, de pootjes gemakkelijk uitgestrekt, genieten ze van de warme zomerzon.


Schild aan schild in blauwe transportdozen op piepschuim met bubbeltjes plastic, worden de schildpadden van Stichting Schildpad voorbereid op hun transport naar ItaliŽ.

Zodra een medewerker van de stichting een schepnet in de lucht steekt, kruipen de dieren zo snel mogelijk in het water om onder de vlonders een veilig heenkomen te zoeken.

Een voor een worden ze uit hun schuilplaats geplukt en vakkundig ingepakt. In blauwe dozen met luchtgaten, schild aan schild op een stuk schuimrubber bedekt met een bobbeltjesplastic. De schildpadden blijven zeker een etmaal in de krappe transportdozen. Volgens initiatiefnemer Bob Luyendijk zijn ze wel stressgevoelig maar kunnen ze dit goed aan. Luyendijk vergezelt de dieren, samen met stichting-secretaris Patrick Flier, op de reis naar ItaliŽ. In het opvangcentrum in Massa Marittima is vijf hectare gereserveerd voor schildpaddenopvang.

Op vrijdag 6 en zaterdag 7 juli begint de nieuwe intake bij het tuincentrum in Eemnes. Zodra er weer tussen de honderdvijftig en tweehonderd schildpadden zijn ingezameld vertrekt de volgende vlucht naar ItaliŽ, om ook deze dieren een nieuw leven te geven.

De opvang van schildpadden bij het tuincentrum blijft minstens tot volgend voorjaar in bedrijf. Uiteindelijk wil de stichting in Nederland een geschikt onderkomen voor de dieren creŽren. Ergens in Nederland moet de grootste schildpaddenkliniek ter wereld verriijzen, inclusief flitsend bezoekerscentrum. Wie zijn schildpad naar de opvang in Eemnes wil brengen, kan een intake-afspraak maken met de Stichting Schildpad: 035-5241660

Bron : De Gooi en Eemlander 26 Juni 2001
Verslaggeefster : Rivka Groenier

5 MEI 2001

'Ze komen uit het hele land'
Schildpaddenopvang Eemnes van start.

De schildpadden in het opvangcentrum in Eemnes, vliegen over ongeveer drie weken naar de zon. Ze gaan naar een opvangcentrum in ItaliŽ, waar ze in de perfecte omgeving de rest van hun leven kunnen slijten. De vlucht wordt betaald met Airmiles van Stichting Aap, die twee jaar geleden de schildpaddenluchtbrug naar Italie opzette. De opvang in Eemnes is tijdelijk. Initiatiefnemer Bob Luyendijk heeft grootse plannen. "We willen de grootste en modernste schildpaddenkliniek ter wereld opzetten, met een echt bezoekercentrum." Hij weet al waar hij die droom gaat verwezenlijken. "Alleen mag ik dat voorlopig nog niet zeggen."

Huizen , Een hoge aaibaarheidsfactor heeft een schildpad nauwelijks, zeg maar gerust helemaal niet. Maar dat ze wel degelijk nieuwswaarde hebben, blijkt wel als een schildpad in Artis wordt gewogen, dan staat het op een prominente plaats in de krant. Ook het aantal bezoekers die per dag de internetsite over schildpadden van Marco en Bob Luyendijk bezoeken liegt er niet om.

Toen mijn vrouw en ik in ons nieuwe huis gingen wonen, was er reeds een grote vijver in de tuin. Buren brachten mij op het idee om daar schildpadden in te doen, op deze manier is mijn interesse voor schildpadden ontstaan", zegt Bob Luyendijk (32), die in het dagelijks leven speeltoestellen voor kinderen verkoopt. ÔIk wilde gewoon alles weten over die schildpadden, maar ik kwam erachter dat het best moeilijk was om aan duidelijke en overzichtelijke informatie te komen."Bob Luyendijk: "Schildpadden zijn verschrikkelijke viezerikken. Ze worden ook wel varkens van het water genoemd."
Foto : Ton Kastermans

EEMNES -"Het is een dame", zegt Bob Luyendijk, met een vakkundige blik op de staart van het schildpadje in zijn hand. Dan legt hij de dame uit Anna Paulowna ondersteboven op een weegschaal en houdt een meetlatje langs haar buik. "Twintig centimeter." De intake bij de schildpaddenopvang van Stichting Schildpad bij tuincentrum Gebroeders De Bruin in Eemnes, is gisteren van start gegaan. Een hoekje op het voorterrein van het tuincentrum is afgezet met een stevig hek. Daarachter drie bassins, in het midden van elk bassin een groen plateau, bekleed met kunstgras' Een houten tuinhuisje met rieten dak fungeert straks als bezoekerscentrum, waar kijkers door stevig glas de reptielen kunnen bekijken. De opvang van Stichting Schildpad is nog maar een uur open als 25 roodwangschildpadden, en een enkele geelwang, al hun nieuwe omgeving verkennen. "Ze komen uit het hele land", zegt initiatiefnemer Bob Luyendijk opgetogen, terwijl hij de zoveelste gast op zijn lijst aanstreept. De diertjes steken af en toe hun koppies boven het water en blijven voor de rest hardnekkig onder. "Maar als de zon schijnt gaan ze heerlijk liggen bakken op de plateaus."

Het water wordt schoongehouden door enorme groene filterinstallaties. En dat is nodig ook, getuige de smurrie die zich al op de bodem heeft verzameld. Luyendijk: "Schildpadden zijn verschrikkelijke viezeriken. Ze worden ook wel de varkens van het water genoemd". De familie Bakker uit Anna Paulowna brengt de twee schildpadden van hun dochter. Mevrouw Bakker: "Ze heeft de dieren piepklein gekregen van kennissen. Ze heeft ze ruim vier jaar gehad, maar ja, ze groeien de pan uit. We hielden ze in een zwarte bak op de slaapkamer, elke nacht hoorden we dat gekrabbel." Als Luyendijk de dieren voorzichtig in een bassin zet, neemt ze nog snel een foto van het huisdier. "Voor mijn dochter."

De Stichting Schildpad wil zo veel mogelijk schildpadden redden van een miserabel bestaan in slechte omstandigheden. Een schildpad die door amateurs wordt gehouden leeft minder lang en vooral minder gelukkig. Toch neemt Luyendijk de eigenaren die hun dier bij hem komen inleveren niets kwalijk. "Ach, ze kopen die beestjes als ze het formaat van een rijksdaalder hebben. Ze beseffen het niet. Ik ben al lang blij dat ze de verantwoording willen nemen om te betalen en dat dier hier brengen." Schildpad-eigenaar Rene uit Alkmaar komt zijn huisdier ook inleveren. Als hij de kartonnen doos open doet, schrikt Luyendijk zichtbaar. Op een handdoekje zit een compleet misvormd diertje. "Dat is een vorm van rachitis", zegt Luyendijk met een kennersblik. "Komt door een sterk tekort aan vitamine D, verkeerd voedsel dus."

Rene heeft het dier al 26 jaar in zijn bezit. "In 1975 heb ik hem gekregen van mensen die ook een kat hadden en dat ging niet samen." Luyendijk pakt het diertje op. Het begint meteen wild te trappelen. "Nou, hij is in ieder geval goed levendig." De eigenaar vertelt trots hoe het dier altijd door zijn huis wandelde. Hij krijgt een zachte reprimande van Luyendijk. "Eigenlijk is dat helemaal niet goed, want die dieren zijn heel erg tochtgevoelig." Het vreemde schepseltje krijgt een plek in het grootste bassin. Samen met twee andere schildpadden die gewend waren aan een solitair bestaan. "Ik denk dat ik hem wel ga missen", zegt de eigenaar, terwijl zijn diertje op de bodem van het bassin aan een blaadje begint te knabbelen.

Wie zijn schildpadden naar de opvang bij het tuincentrum in Eemnes wil brengen moet daarvoor een afspraak maken met Stichting Schildpad. Tel 035-5241660.

Bron : Gooi- en Eemlander 5 Mei 2001

7 APRIL 2001

MKZ virus vertraagt opvang schildpadden.

Eemnes , Het opvangcentrum voor schildpadden bij tuincentrum Gebroeders de Bruin in Eemnes heeft al 82 dieren op de wachtlijst staan. Dat de schildpadden nog niet zijn aangekomen bij de Stichting Schildpad, heeft alles te maken met het MKZ virus en het geldende vervoersverbod voor dieren. Bob Luyendijk van de stichting had afgelopen week al met de tijdelijke opvang van Roodwangschildpadden willen beginnen. Impulsieve kopers zetten de beesten vaak op straat. Vanuit de opvang bij het tuincentrum wil Luyendijk de dieren met airmiles vliegtickets naar ItaliŽ overvliegen. Daar vinden de schildpadden een geschikte omgeving. Het virus zorgt nu voor een vertraging van de reddingsoperatie. Luyendijk: "Door het vervoersverbod kunnen we geen schildpadden uit besmette gebieden transporteren." Luyendijk hoopt, zodra het vervoersverbod wordt opgeheven aan de slag te kunnen gaan.

Bron : Gooi- en Eemlander 7 April 2001

9 DECEMBER 2000

Airmiles brengen schildpadden naar ItaliŽ.
Laarder tuincentrum vangt dieren voorlopig op

Huizen , Een vlucht naar ItaliŽ met zo'n driehonderd schildpadden aan boord, die hun tickets 'hebben betaald' met airmiles. Volgens Stichting Schildpad een haalbare zaak: over ongeveer twee maanden is de eerste vlucht en tot die tijd worden de gelukkigen opgevangen bij tuincentrum Gebroeders De Bruin in Laren.

Bezitters van Roodwangschildpadden, te herkennen aan hun rode wangetjes, groenachtige schild en afgeplatte poten, kunnen hun huisdieren vanaf vandaag naar het tuincentrum brengen. De dieren worden daar op afspraak door Stichting Schildpad opgevangen. Het is de bedoeling om de eerste driehonderd dieren eind april naar een opvangcentrum in ItaliŽ vliegen, waar zij in een perfecte omgeving verder kunnen leven.

Opvang
Bob Luyendijk van de stichting houdt zich met de opvang bezig. "In Nederland verblijven nog tienduizenden Roodwangschildpadden. De soort komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Sinds 1997 geldt een importverbod. Veel bezitters willen op een gegeven moment van het huisdier af: mensen hebben ze in een impulsieve bui gekocht, maar ze worden groter en zwaarder en dat wordt als lastig ervaren."


Roodwangschildpadden zokm volgens de Stichting Schildpad beter af in het Toscaanse opvangcentrum Carapax. Daarom verzorgt de stichting een 'schildpaddenlucht' naar ItaliŽ.
Foto : Ton Kastermans

Volgens Luyendijk zijn er in Nederland weinig mogelijkheden voor opvang van de dieren. Alleen bij de Stichting Aap waar exotische beesten worden geholpen, kan een beperkt aantal Roodwangschildpadden terecht. "En dus laten mensen ze vrij in de natuur. Bijvoorbeeld Anna's Hoeve, daar vond je er tientallen. Maar in die omgeving houden ze het maximaal een paar jaar uit: terwijl ze normaal gesproken gemakkelijk een leeftijd van dertig tot 35 zouden kunnen halen."
Stichting Aap begon daarom twee jaar geleden met de zogenaamde 'luchtbrug', die Stichting Schildpad vandaag officieel overneemt. Honderden schildpadden zijn inmiddels naar ItaliŽ getransporteerd.
Daar bevindt zich in het Toscaanse Massa Marittima het opvangcentrum Carapax. In het centrum worden land-, moeras- en waterschildpadden opgevangen. Het heersende klimaat komt overeen met de natuurlijke leefomgeving: het is er zelfs een paar graden warmer. Bovendien krijgen de schildpadden er 2400 uren zon per jaar en dat zijn ze gewend.
Luyendijk: "Ik heb zelf nog een Roodwangschildpad thuis, sinds een jaar of twee. Maar waarom zou ik die hier in gevangenschap laten leven als hij daar een perfecte plek heeft? Het liefst zou ik willen dat hier in Nederland een geschikte locatie was, maar tot dat zover is kunnen de schildpadden het beste naar Toscane."

Alternatief
De Stichting Schildpad is wel druk bezig met een alternatief in Nederland. "We hebben overleg met een gemeente maar het is nog te prematuur om daar meer over te zeggen. Het is onze bedoeling om op termijn het grootste en modernste opvangcentrum voor schildpadden in Europa te realiseren."
Bezitters van Roodwangschildpadden die hun huisdier een rustig keven gunnen in ItaliŽ, wanneer zij het dier naar Eemnes brengen.
"Dat is niet veel", vindt Luyendijk. "Ga maar na wat een vlucht kost. We moeten ze ook nog naar Schiphol transporteren. De dierenarts moet ze keuren. Ze worden vervoerd in speciale kistjes: ook die kosten geld. En in Rome zijn we er nog niet. Vanaf daar worden ze met de auto naar hun eindbestemming gebracht. De rest van het geld leggen wij bij. Ga er maar van uit dat we voor driehonderd gulden (136 Euro) per schildpad nog niet klaar zijn."
En omdat de 'luchtbrug' geen goedkopen zaak is, betaalt Stichting Schildpad de tickets voor hun 'passagiers' met airmiles. "Dat deed de Stichting Aap ook al. Voor hoeveel airmiles een schildpad zal vliegen weten we nog niet precies. Daarover zijn we nog in overleg met de KLM. Maar wie zijn airmiles wil doneren: ze zijn van harte welkom."

Wie zijn Roodwangschildpadden naar de opvang in Eemnes wil brengen moet daarvoor een afspraak met Stichting Schildpad maken.

Bron : Gooi- en Eemlander 1 Maart 2001
Door : Annebeth Vis

9 DECEMBER 2000

'Gewoon alles willen weten over de schildpad'
Professionele website over schildpadden populair bij jong en oud.

Het onderstaande artikel is geschreven n.a.v. een interview door Rian van den Bos (Gooi- en Eemlander) met Bob en Marco Luyendijk.

Internet telt zo'n 650.000 Nederlandse sites. Dagelijks verschijnen en verdwijnen vele homepages op het wereldwijde web. In deze serie komen regionale 'webmasters' aan het woord. Vandaag de Huizer gebroeders Luijendijk.

Huizen , Een hoge aaibaarheidsfactor heeft een schildpad nauwelijks, zeg maar gerust helemaal niet. Maar dat ze wel degelijk nieuwswaarde hebben, blijkt wel als een schildpad in Artis wordt gewogen, dan staat het op een prominente plaats in de krant. Ook het aantal bezoekers die per dag de internetsite over schildpadden van Marco en Bob Luyendijk bezoeken liegt er niet om.

Toen mijn vrouw en ik in ons nieuwe huis gingen wonen, was er reeds een grote vijver in de tuin. Buren brachten mij op het idee om daar schildpadden in te doen, op deze manier is mijn interesse voor schildpadden ontstaan", zegt Bob Luyendijk (32), die in het dagelijks leven speeltoestellen voor kinderen verkoopt. ÔIk wilde gewoon alles weten over die schildpadden, maar ik kwam erachter dat het best moeilijk was om aan duidelijke en overzichtelijke informatie te komen."Bob (links) en Marco Luyendijk: "De website is het paradepaardje van Stichting Schildpad"
Foto : Ton Kastermans

De twee broers richtten in 1997 de Stichting Schildpad op en besloten er dan ook direct maar een website tegenaan te gooien. Die was eigenlijk meteen een succes. Het balletje begon pas echt te rollen toen Martin Gaus in een artikel over schildpadden in tijdschrift Party stukken tekst van hun site citeerde. Hij zette het telefoonnummer van Bob eronder en vanaf toen liep het echt storm. Bob: Dat gebeurde in week 50 van 1997. Dat weet ik nog zo precies, omdat in diezelfde week ons dochtertje werd geboren. Mijn vrouw en kind lagen in het ziekenhuis en thuis kwamen er in die week echt honderden telefoontjes binnen. Toen heb ik die schildpadden wel even vervloekt." Inmiddels heeft hij een eigen kantoor aan huis en een geheim telefoonnummer.

De vormgeving van de website staat voornamelijk op naam van zijjn twee jaar jongere broer Marco. De eerste homepage was een prive pagina, maar al snel werd er beslag gelegd op de domeinnaam schildpad.nl. Sinds twee weken is de pagina helemaal gerestyled. De nieuwe opzet is nog overzichtelijker en makkelijker te gebruiken. De teksten zijn makkelijk geschreven, zodat jong en oud er gebruik van kan maken.

Kinderen
Bob Luyendijk heeft in zijn kantoor ongeveer tweehonderd boeken staan waaruit hij de informatie voor hun site haalt. We hebben een goed contact met universiteiten, deze site is ook heel educatief voor studenten. Nergens vind je zulke complete informatie als op onze site. Maar we hebben ook aan jongere kinderen gedacht. Deze houden vaak meer van aparte dingen, dus hebben we de link Extreem bedacht, met daar allerlei extreme dingen zoals wie is de grootste schildpad van de wereld en dergelijke." Dat is nog niet alles, want er is zelfs een verwijzing naar een pagina waar 'meester' Rinze richtlijnen voor het maken van een werkstuk geeft.
Nog een ander aspect van de nieuwe opzet is de uitbreiding van de winkel. Marco Luyendijk: "Er was zoveel vraag naar knuffels en boeken, dus vonden we het tijd worden voor uitbreiding." In de twee weken van de nieuwe opzet zijn er al vier bestellingen binnengekomen. Ook onze screensaver wordt toch wel zo'n vijf tot tien keer per dag gedownload. We schatten dat we toch wel ongeveer honderd bezoekers per dag hebben, en we merken dat het aantal bezoekers nog steeds groeit." Een reden voor de groei zijn de zoekprogramma's. Wie bij een willekeurige zoekmachine 'schildpad' intikt, krijgt als eerste hit de pagina van de gebroeders Luyendijk.

Opvang
Dat het de broers serieus is blijkt wel uit de kritische selectie van de links. "Het mogen alleen sites zijn die aan dezelfde kant van de lijn staan als wij. Ze moeten ook positief zijn over de opvang van schildpadden, anders komen ze echt niet bij ons op de website," aldus Marco. Ook zijn ze bezig met bemachtigen van domeinnamen die met schildpadden te maken hebben, zoals plastron.nl. Op deze manier proberen zij te voorkomen dat er negatieve sites met een naam als deze tegenover hen komen te staan.

Het vormgeven is Marco Luyendijk zo goed bevallen dat hij hier zijn beroep van heeft gemaakt. Hij is vorige maand een eigen bedrijf begonnen, waar hij in opdracht van bedrijven websites bouwt, maar bijvoorbeeld ook voor een kindertehuis in BraziliŽ. "De website over de schildpadden kan ik nu mooi als paradepaardje gebruiken."

1 NOVEMBER 2000

Schildpaddencentrum niet in Nieuwleusen

Het grootste overdekte opvangcentrum voor schildpadden ter wereld komt niet in Nieuwleusen. De initiatiefnemer, stichting Schildpad, zegt een groot bedrijf te hebben gevonden dat geld wil steken in een groter centrum op een andere locatie. De gemeente Nieuwleusen had de stichting Schildpad een perceel van 1,7 hectare aangeboden voor de bouw van het het centrum. Waar het nieuwe centrum komt en wie de geldschieter is, wilde de stichting niet bekendmaken.

Bron : Trouw 1 November 2000


7 JANUARI 2000

NIEUWLEUSEN, De plannen om in het Overijsselse Nieuwleusen het grootste overdekte opvangcentrum voor schildpadden ter wereld te bouwen, hebben vertraging opgelopen. De eerste paal van het complex dat onderdak moet bieden aan maximaal 15.000 dieren zou deze maand de grond in gaan. De Stichting Schildpad kampt echter met een tekort van 6 miljoen gulden (2.7 Miljoen Euro).

Initiatiefnemer B. Luyendijk van Stichting Schildpad uit Huizen wil geen enkel risico lopen met het complex dat de naam "Het Plastron" krijgt. Het benodigde bedrag van 12 miljoen gulden (5.45 miljoen Euro) moet volledig binnen zijn voor de bouw begint.

Op korte termijn start een begeleidings adviescommissie met fondsenwerving waardoor de resterende miljoenen op tafel moeten komen. Ook kijkt de commissie naar subsidies waarvoor "Het Plastron" mogelijk in aanmerking komt. Volgens Luyendijk moet de bouw in de loop van dit jaar alsnog starten. Met name de medewerking van dierenbeschermingsorganisaties valt volgens Luyendijk tegen. "FinanciŽle ondersteuning komt hoofdzakelijk uit het bedrijfsleven."

Daarnaast stelde de gemeente Nieuwleusen kosteloos 1,7 hectare grond beschikbaar voor "Het Plastron". Het zal bestaan uit vier maal zes geconditioneerde ruimten van elk 65 vierkante meter, waarin in totaal 15.000 schildpadden verwarmd kunnen worden ondergebracht. Als alles doorgaat, rekent de Stichting op 50.000 bezoekers per jaar.

Duizenden schildpadden worden jaarlijks door particulieren gedumpt omdat ze te groot zijn geworden. Omdat de dierenzaak ze door ruimtegebrek vaak niet terugneemt, worden veel schildpadden in een sloot of vijver aan hun lot overgelaten. Doordat de schildpadden zich niet kunnen aanpassen aan het te koude Nederlandse klimaat, sterft 95 procent van de dieren.

Bron : ANP

28 DECEMBER 1999

Op dinsdag 28 december 1999 heeft voorzitter B. Luyendijk een kort interview gegeven aan Mw. Nina Hulleman van Vechtdal FM (radio Nieuwleusen, Dalfsen en Ommen) voor het programma Regio Frontaal wat tussen 12.00 en 14.00 uur is uitgezonden. Hierin werd gevraagd of alle plannen van Stichting schildpad nog steeds doorgang vinden, hierop kon hij positief antwoorden. Exacte details over de start van de bouw zijn helaas nog niet bekend. Wel zal binnenkort de samenstelling van de begeleidingsadviescommisie openbaar worden gemaakt. Ook heeft hij duidelijk kenbaar gemaakt dat het bittere noodzaak is dat bedrijven uit de regio de Stichting financieel gaan ondersteunen. Hiervoor kunnen ze bijvoorkeur via www.schildpad.nl contact met ons opnemen.

27 DECEMBER 1999

Voorzitter B. Luyendijk van Stichting Schildpad is door het Reformatorisch Dagblad gevraagd om af en toe eens een boek over reptielen te gaan recenceren. Hierop is volmondig ja geantwoord. De eerste recencie zal in januari 2000 gepubliceerd worden. Buiten dat op deze wijze Stichting Schildpad als een serieuze specialist word gezien geeft dit ook nog eens de broodnodige publiciteit

21 OKTOBER 1998

De afgelopen dagen is voorzitter Bob Luyendijk diverse keren voor radio en TV geweest voor interview's. RTV Oost heeft twee dagen achter elkaar een radio interview afgenomen en ook een keer voor de TV. Het ANP heeft ook een artikel geplaatst waardoor nog meer media op ons af is gekomen. Ook een interview op Radio 2 en diverse kranten plaatsen ook artikels, zoals De Telegraaf, Algemeen Dagblad, Zwolsche dagblad, Reformatorisch dagblad, e.d. De publicaties komen vooral doordat er bekend is geworden dat wij een stuk grond hebben gekregen in de gemeente Nieuwleusen.

21 JULI 1998

Dankzij de inzet van burgemeester Arend ten Oever en het enthousiasme van onze architect Halbe Vogel, hebben we vandaag verregaande vorderingen gemaakt met een stuk grond van de gemeente Nieuwleusen te Overijssel. Dit stuk grond ligt in een bosrijk gebied, waar we ons opvangcentrum voor de schildpadden naar alle waarschijnlijkheid gaan huisvesten. Het gaat om een oppervlakte van 1.7 Ha waar we mee aan de slag kunnen.

13 FEBRUARI 1998

In het KRO Radio programma Tijd Voor Twee van Frits Spits mag voorzitter Bob Luyendijk een oproep doen voor een ontwerper en een drukker. Nog Dezelfde dag hebben zowel een drukker als een ontwerper zich aangeboden om ons drukwerk te maken en te bekostigen en het opvangcetrum voor ons te gaan tekenen.Teletekst Pagina 259

1 DECEMBER 1997

In de Party van week 51 staat een pagina groot artikel over het wel en wee van schildpadden. Het leuke van dit artikel is dat dit is gepubliceerd door Martin Gaus (Dierenmanieren) en dat de gebruikte tekst voor het overgrootte deel is overgenomen van onze homepage. Tot op heden hebben wij tientallen telefonische reacties gehad op dit artikel. Wij zijn hier bijzonder gelukkig mee en hebben de heer Gaus hiervoor dan ook een bedank briefje gestuurd.Foto uit de Party

01 DECEMBER 1997

Om 20.00 uur deze is er een uur lang op Radio Texel een programma uitgezonden over schildpadden en hun verzorging. Hiervoor waren ik, woordvoerder van Stichting Schildpad, de woordvoerder van Soptom(de Franse schildpadden opvang)afd. Nederland en een woordvoerster van de dierenbescherming. Deze uitzending heeft enige reacties op geleverd, helaas minder dan wij hadden gedacht. Maar weer prachtige gratis publiciteit. Welke wij zeer hard nodig hebben.

26 SEPTEMBER 1997

Sinds vandaag hebben wij ons eigen domein bij NL-net voor op het internet. Nu kunnen we iedereen eindelijk op een prachtige manier laten zien wat wij nu eigenlijk doen en willen bij Stichting Schildpad. Deze homepage is ontwikkeld door Marco Luyendijk onze systeembeheerder. Het is duidelijk dat hij al zijn creativiteit en kennis in deze homepage heeft gestopt. Ik wil hem dan ook nog eens langs deze weg bedanken dat hij deze taak en de taak van secretaris op zich heeft genomen.

05 AUGUSTUS 1997

Vandaag hebben we de papieren ontvangen van de kamer van koophandel te Hilversum, met als gevolg dat we per heden officieel staan ingeschreven in het stichtingen register onder nummer S-195115.

22 JULI 1997

Oprichting van Stichting Schildpad is een feit. Bij notaris kantoor Moulijn Bosse & Huddlestone Slater in Huizen is de akte vandaag gepasseerd. Over enkele dagen hopen we de officiële papieren thuis te hebben.

© 2001 Stichting Schildpad
Terug naar boven

Ga naar de 

homepage